BDSM in de/jouw praktijk

BDSM in de/jouw praktijk

Tijdens mijn zoektocht naar interessante boeken over BDSM stuitte ik op het boek “BDSM in de/jouw praktijk”. Een boek dat zich met name richt op de hulpverlening die mensen met een BDSM voorkeur in de praktijk kunnen krijgen en te weinig van de materie af weten om er goed mee om te kunnen gaan. Denk bijvoorbeeld aan pedagogen, therapeuten, seksuologen, maatschappelijk werkers, et cetera. De schrijver probeer met zijn boek meer begrip te krijgen bij deze hulpverleners. Een prachtige doelstelling, die ik alleen maar kan ondersteunen. Dat is immers ook de doelstelling van Feel and Deal.

Specificaties boek

Titel BDSM in de/jouw praktijk
Auteur S. Sebastianus
Uitgeverij Maklu
ISBN 9789044137101
Aantal pagina’s 216
Prijs 22,00 euro
Online te koop Bol.com

Openminded

Als ik begin te lezen dan merk ik dat het een openminded boek is en krijg ik het gevoel dat de auteur BDSM een warm hart toedraagt. Het voelt als een warm bad en erkenning voor deze geaardheid. Ik tref veel raakvlakken over de zienswijze en voel me absoluut gehoord door de auteur. Dit is de manier hoe ik er zelf ook naar kijk en ik het prettig zou vinden, wanneer er ook vanuit de hulpverlening naar zou worden gekeken. Ik voel me in dit boek als BDSM gehoord en gezien.

BDSM in de praktijk

Onbekend maakt onbemind

Onbekend maakt onbemind. Dat gaat voor veel dingen op, maar bij BDSM in het bijzonder. Vooral omdat niets is wat het lijkt. Als je door de oppervlakte kijkt, zul je een liefdevolle wereld ontdekken. Maar je moet het wel willen en kunnen zien. Weten op welke manier je naar iets zou kunnen kijken.
De iets wat droge – wetenschappelijke – informatie wordt afgewisseld met mooie citaten van beoefenaars, die je een kleine blik in hun intimiteiten geven.

Taboesfeer

In het boek wordt dieper ingegaan over de taboesfeer waarin BDSM zich nog steeds bevindt en wat hier de reden van zou kunnen zijn. Het is onbegrijpelijk dat bij iets dat door zo’n grote groep wordt beleefd, er toch nog steeds een sfeer van schaamte hangt. In het boek wordt een onderzoek aangehaald van Datingsite C-date, zij deden in 2012 onderzoek en ondervroegen 41.184 mensen in tien Europese landen (en Brazilië) over hun ervaring met sadomasochisme. Uit dit onderzoek bleek dat 58 procent wel eens had geëxperimenteerd met SM. Meer dan de helft! Dan heb je het dus niet meer over uitzonderingen. In België lag het met 59,4 procent van de 1260 ondervraagde, zelfs nog een beetje hoger.

De hoogste tijd dus om BDSM uit de schimmigheid te halen en de liefdevolle en bijzondere kant aan “het grote publiek” te laten zien.

Experimenteel

Natuurlijk bestaat een groot deel van deze groep uit nieuwsgierigen en experimentele ontdekkingen en zal iedereen niet bereid zijn even ver te gaan, maar dat hoeft toch ook niet? Een blinddoek voor en vastgebonden aan het bed is ook een vorm van BDSM. Er hoeven niet altijd zwepen of (ogenschijnlijke) “extremiteiten” aan te pas te komen. Denk bijvoorbeeld ook aan een mentale pijnbeleving (vernedering), daar hoeft helemaal geen zweep aan te pas te komen. Het kán, maar het is zeker niet noodzakelijk.

Als er zoveel mensen mee experimenteren, 22% aangeeft erover te fantaseren en 12,5% zegt het zelfs regelmatig te beoefenen, dan ben ik wederom oprecht verbaasd dat er niet veel meer gedegen literatuur te vinden is en waarom het anno 2020 nog steeds nodig is om de maatschappelijke acceptatie te vergroten. Dat had toch allang het geval moeten zijn?

Gezonde BDSM

In het boek wordt onder andere aandacht besteed aan een gezonde manier van BDSM beleving en het verschil bijvoorbeeld met mishandeling en misbruik. Zo wordt onder andere het begrip R5V besproken. Deze afkorting staat voor Respect, Vertrouwen, Vrijwilligheid, Veiligheid en Verantwoordelijkheid. Binnen de BDSM-scene worden overigens ook andere afkortingen gebruikt zoals RACK (Risk Aware Consensual Kink), SSC (Safe Sane and Consensual) en de 3 V’s (Veilig, Verstandig, Vrijwillig) om aan te duiden dat er een verschil is tussen BDSM en mishandeling of geweldpleging. Het niet naleven van deze regels kan ook juridische consequenties hebben en kunnen behoorlijk zwaar worden aangerekend. Misschien wel goed erop te wijzen dat de Belgische en Nederlandse van elkaar verschilt op gebied van de acceptatie van BDSM.

BDSM in de/jouw praktijk

Conclusie

Dit boek zit vol concrete tips, achtergrondinformatie, conclusies van wetenschappelijk onderzoek, ervaringen en adviezen waarmee hulpverleners handvatten krijgen en meer inzicht krijgen in de wondere wereld van BDSM. Persoonlijk ben ik super blij met dit boek, omdat het inzicht geeft in mijn manier van beleven, op een objectieve manier. Ik zou iedere hulpverlener willen aanraden om dit boek te lezen, niet alleen voor de cliënten, maar ook voor zichzelf. Het boek geeft je namelijk een kijkje in een prachtige, bijzondere en vooral wonderlijke wereld van een grote groep mensen, waarvan een groot gedeelte daar niet vooruit durft te komen. Juist die groep kan jullie liefdevolle acceptatie van hun volledige zijn zo goed gebruiken.

Extra informatie

(S)Experimenteren
Is BDSM mishandeling?
BDSM workshop
Lees ook onze andere reviews!
BDSM coaching gesprekken

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is lijn.jpg

3 reacties

  • Wat een prachtige recensie, Marion! Je bezorgde me een ¨kippenvelmoment¨ bij het lezen. Net zoals jij je gehoord voelde, zo voelde dit ook bij mij. Laten we hopen dat veel hulp- en zorgverleners dit boek zullen vinden, lezen en daardoor BDSM en zij die het beleven beter begrijpen.

  • Eindelijk een boek dat in de juiste bewoording geschreven is

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *