Elektroplay, elektroseks: Spelen met elektriciteit, kan het kwaad?

Elektroplay, elektroseks: Spelen met elektriciteit, kan het kwaad?

Gisteren plaatste ik de review van de Mystim Tension Love E-Stim Tens Unit, een portable elektro-unit. In deze review had ik me bewust beperkt tot de bespreking van het product en ben ik niet verder ingegaan op de diepere beleving van spelen met stroom. Dat ga ik nu wel doen. Want over spelen met stroom is heel wat te vertellen. Dat merkte ik wel aan de hoeveelheid reacties die ik ontving toen ik de review op social media had gedeeld. Ik ontving bijvoorbeeld vragen als: “Is het niet gevaarlijk?” “Hoe doe je dit dan?” “Wat heb ik ervoor nodig?” “Wat zijn de risico’s?” Et cetera. Stuk voor stuk heel logische vragen, die ik zelf jaren geleden ook had. Het leek me namelijk super tof om met stroom te spelen, maar ja, ga je nou echt “ineens” je partner onder stroom zetten? Hoe dan? Je sub moet immers niet echt stuk.

Favoriete sensatie

Inmiddels speel ik al jaren met stroom en mijn sub, die er een angst voor had ontwikkeld voor ik hem leerde kennen, kan er inmiddels van genieten en is het zelfs één van zijn meest favoriete sensaties geworden. Bij elektroplay kan het om pijnprikkels gaan, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het kan ook stimulerend werken of juist heel ontspannend zijn. Bij elektroplay kunnen heel veel emoties en sensaties samenkomen. Dat maakt het zo intens en opwindend. Maar laat ik niet op de beleving vooruitlopen en aan het begin beginnen.

Wat is elektroplay?

Elektroplay of elektrostimulatie(afgekort tot E-stim) is spelen met stroomprikkels. En nee, dat doe je niet door de vingers van je sub in het stopcontact te proppen, want daar kan hij doorgaans niet zo goed tegen. Gelukkig heb je speciale apparaten waarmee je op een (redelijk) veilige manier kunt spelen met stroom.

Het spelen met stroom, ook wel eens “stimmen”, “e-stimmen”, “elektroplay” of “elektroseks” genoemd, gaat om het ervaren van laag-frequent elektrische stimulatie dat zich meestal richt op de erogene zone, met name de geslachtsdelen.

Elektroseks Elektroseks E-stimmen Elektroplay
Mystim E-stim unit
139,95 euro
Electro Vibe Wand
179,95 euro
Isabella Sinclaire
207,17 euro
Mingle powerbox
179,95 euro

Zitten er geen risico’s aan spelen met stroom?

Ja. En nee. Mensen met hartklachten, hartaandoeningen, hersenbloedingen en/of andere hersenafwijkingen zoals epilepsie, kunnen hier maar beter niet aan beginnen. Electroplay richt zich op de spieren en je hart is ook een spier. Je wilt niet dat het hart uit zijn ritme gaat, omdat je zo graag een opwindend spelletje wilt spelen. Je kunt je voorstellen dat mensen met een pacemaker of medicijnpomp, zich er ook maar beter niet aan kunnen wagen. Ook wordt elektroplay afgeraden voor zwangere vrouwen. De kans dat je ongeboren kind er schade van oploopt, is op zich niet zo groot, maar je kunt maar beter geen risico nemen.

Alle overgebleven mensen zouden elektroplay kunnen proberen, maar het is natuurlijk nooit 100% zonder risico. Spelen met stroom is volledig voor eigen risico. Lees je vooraf goed in en blijf je gezonde verstand gebruiken. Combineer het (behoudens een bondage) liever niet met andere spelvormen, ook daar heb ik wel eens ervaringen over gehoord waarbij het behoorlijk mis is gegaan. Ook bij ervaren gebruikers.

Beperken van de risico’s

Om alle risico’s te beperken, gebruik voor stimmen uitsluitend apparatuur wat hier speciaal voor gemaakt is, uitvoerig getest is én een EU-goedkeuring heeft. Koop dus liever geen goedkope apparaten in China, want deze zijn echt niet allemaal veilig. Vergeet voor het gebruik de handleiding niet door te nemen. Afgekort: RTFM (Read The Fucking Manual). Het is “serious business” en je wilt niet onnodig risico lopen. Betaal liever iets meer voor een goed en vooral betrouwbaar apparaat. Van een goede basisset kan je jaren plezier hebben, dus dat brengt zijn geld echt wel op.

Je kunt je voorstellen dat het gebruik van een unit op batterij altijd veiliger is dan een unit op netvoeding. De stroom die uit een unit op batterijen vrijkomt, is immers gemaximaliseerd.

Verwijder voor je gaat beginnen eventuele piercings en/of sieraden in het gebied waar je aan de slag wilt. Metalen voorwerpen kunnen namelijk opwarmen waarmee je onnodige brandwonden kan veroorzaken. Kijk ook uit voor andere metalen onderdelen in het lichaam, zoals een pen of een beugel.

Elektroplay, elektroseks: Spelen met elektriciteit, kan het kwaad?

Beperk het gebruik

Ook als je geen hartpatiënt bent, kan ook bij lage stroom hartproblemen optreden. Beperk daarom het spel tot onder de gordel en gebruik liever de E-stim niet op het hoofd, borst, armen en in de hals. Gelukkig is er beneden de gordel nog zoveel leuks te vinden!

Gebruik de unit niet langer dan 15 minuten. Houd er rekening mee dat ze heet kunnen worden, dus zorg voor regelmatige afkoeling.

Houd de E-stim-speeltjes uit de buurt van vocht, dus: gebruik ze niet in de badkamer, sauna en/of in combinatie met urine, drank, water, zweet, speeksel of slijm. Combineer dit spel ook niet met welke drugs of alcohol dan ook.

Verschillende units

Er zijn diverse basis units te koop waar je van alles op kunt aansluiten. Deze variëren van apparaten die werken via het elektriciteitsnet als apparaten die op batterijen werken. De unit zelf geeft alleen de stroomprikkels door, en je moet er dus nog iets inpluggen wat je kunt verbinden met de huid. Denk bijvoorbeeld aan plakkers, klemmen, pluggen, dildo’s, cockringen, kuisheidsgordel, dilators, handschoenen, et cetera.

Naast verschillende basisunits waar je toys aan kunt koppelen, kun je ook kiezen voor een violetwand. Hier kun je verder niks op aansluiten, behoudens de verschillende meegeleverde onderdelen. De stroom wordt via een glazen electrode doorgegeven aan de huid, wat een schok(je) kan geven.

Sinds kort heeft Zeus een prachtig apparaat ontwikkeld, namelijk de Arcana electro vibe massager. Met dit apparaat wordt de heerlijke sensatie en diepte trillingen van de magic wand gecombineerd met stimulerende en sensationele stroomprikkels! Een sensationele ervaring.

Elektroseks Elektroseks E-stimmen Elektroplay
Zeus powerbox
89,95 euro
Mystim Vibes unit
99,95 euro
eStim Therapie
47,95 euro
Mystim Rocking Vibe
87,95 euro

Doet elektroplay pijn?

Dat kan, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Vergelijk het met je handen. Je handen kunnen pijn doen door te slaan, knijpen en krabbelen, maar je kunt er ook zacht met strelen of masseren tot volledige ontspanning. Het is maar net wat je ermee wilt bereiken. Het effect van stimmen varieert van zacht tot pijnlijk. Het kan kietelen maar het kan je ook een behoorlijke schok geven en zelfs de huid verbranden. De intensiteit bepaal je zelf.

En hoe ga je dan te werk?

Okay, je weet inmiddels waar je op moet letten, je sub of partner ligt er helemaal klaar voor. Wat nu?
Gebruik altijd een contactgel voor een goede geleiding, want zonder gel kan de stroomervaring scherp en brandend zijn. Je kunt eventueel ook een glijmiddel op waterbasis gebruiken. Dit glijmiddel geeft de stroom goed door maar heeft als nadeel dat het ook snel droogt waardoor je dus regelmatig moet bijsmeren.
Alles goed ingesmeerd? Bevestig dan het speeltje op (plakkers) of in (dildo, buttplug, dilator) je sub. Controleer of alles goed zit voor je de stroom zachtjes aanzet.

Het allerbelangrijkste van elektroplay is de opbouw. Bouw het langzaam op, want als je ineens de schuif openzet of de knoppen opdraait, vliegt je sub tegen het plafond en kun je ervanuit gaan dat hij (of zij) dit nooit meer wil. Houd rekening met zijn of haar pijngrens en wat je wilt bereiken. Ga je voor genot? Ga je voor pijnsensatie? Ga je voor seksuele prikkeling? Of juist voor ontspanning? Het zijn allemaal mogelijkheden en het is aan jou om de juiste modus te vinden. Er is namelijk niet een standje “ontspannen” of “geil”. Deze zullen voor iedereen anders zijn. Blijf daarom altijd je sub goed in de gaten houden en op de bodylanguage letten. Je merkt dan vanzelf wat bepaalde handelingen en standjes doen bij je sub.

Blijf niet te lang dezelfde plek stimuleren (dit kan brandwonden geven) maar wissel het rustig af. Neem rustig de tijd voor de opbouw.

Elektroseks Elektroseks E-stimmen Elektroplay
Klevende elektrodes
12,95 euro
Charming Chuck
32,95 euro
Klemmen
34,95 euro
E-stim ballcrusher
149,95 euro

Wat is er mooi aan dit spel?

Natuurlijk ga ik je hier een heel subjectief antwoord op geven, want ik kan moeilijk beschrijven wat jij er mooi aan vindt. Ik kan me alleen richten op mijn eigen ervaring, en hoe jullie dit gaan ervaren kan volledig afwijken. Dat maakt BDSM juist zo uniek en intens. Ieder persoon heeft er immers een eigen beleving bij.
Voor mij is elektroplay een manier van spelen waar verschillende intensiteiten samen komen. Mijn sub ligt doorgaans vastgebonden en is weerloos gemaakt. Wanneer ik de elektroden (of andere toys) bevestig op zijn huid, geeft mij dat een gevoel van macht. Ik ga immers zijn sensatie bepalen. Ga ik hem pijnigen? Of ga ik hem laten genieten? Doorgaans zal ik kiezen voor de afwisseling. Heerlijk genieten met hier en daar een fellere pijn, waardoor hij duidelijk merkt dat ik aan de knoppen draai en ik bepaal of hij mag genieten.

Mijn sub mag dit niet, maar natuurlijk kun je de unit ook zelf bedienen tijdens het masturberen. Het kan namelijk een erotische toevoeging zijn, die je tot een intens orgasme kan brengen.

Wat voel je dan?

Dat is natuurlijk altijd moeilijk te omschrijven, omdat dit gevoel bij iedereen zal verschillen en het ook nog eens afhankelijk is van degene die aan de knoppen zit en hoe wijd die knoppen worden opengedraaid. Het varieert van een zachte erotische tinteling tot een scherpe gemene pijn. En daar tussenin zitten nog allerlei andere mogelijkheden. De één zal het omschrijven als kriebelende vliegen, de ander als een gemene stekende wesp en daar tussenin zit misschien jouw ervaring.

Electroplay kan pijn doen (zeker als de elektroden niet goed zijn geplaatst of niet genoeg gel is gebruikt) maar dat hoeft zeker niet zo te zijn! Je kunt er juist ook heel erg van genieten en ontspannen. Houd je juist wel van die pijnprikkel? Dan kan dat ook, want dan draai je de knop juist weer iets verder open.

Elektroseks Elektroseks E-stimmen Elektroplay
Plunging Pete
82,95 euro
Thin Finn dilator
67,95 euro
E-stim Kuisheidsgordel
129,95 euro
Power penissleeve
52,95 euro

Spannend

Het is helemaal niet zo gek wanneer je net begint met e-stimmen, je het allemaal een beetje eng en spannend vindt. Daar is niks mis mee en houdt je alleen maar scherp en alert. Die angst is ook niet zo gek, want van kleins af aan worden we gewaarschuwd voor het risico van stroom en misschien heb je wel eens per ongeluk schrikdraad aangeraakt en voelde dat echt niet fijn. Maar schrikdraad heeft geen unit waarmee je de sensatie kunt regelen. Daar is het immers niet voor bedoeld. Het is bedoeld om vee in de wei te houden en af te schrikken. En dat doet het dan ook. Jouw elektrounit is ervoor bedoeld om jou te laten genieten, dus die is doorgaans behoorlijk goed in te stellen op jouw genotsfrequentie.

Wat heb je nodig?

Wat je in ieder geval nodig hebt is:

  • een bedieningsunit
  • elektrodes of andere speeltjes
  • elektrogel (of glijmiddel op waterbasis)

De verschillende speeltjes zijn doorgaans los verkrijgbaar. Doorgaans worden er bij de unit standaard een paar elektroden en kabeltjes geleverd. De gel zit er doorgaans niet bij en ook als je andere speeltjes wilt gebruiken, moet je deze er apart bij kopen.

Je kunt het beste elektrogel kopen voor dit spel, maar mocht je toch glijmiddel op waterbasis gebruiken, houd er dan rekening mee dat deze sneller droogt en dat er dus regelmatig bij gesmeerd moet worden.

Hygiëne

Je kunt de toys en elektrodes na afloop reinigen met een goede toycleaner, maar doe ze nooit in het water. De unit zelf hoef je natuurlijk niet te reinigen, want die wordt niet vies en elektra en water is doorgaans geen goede combinatie. De elektrodes kun je ook na een paar keer weggooien. Deze zijn gewoon weer los te koop.

Elektroplay, elektroseks: Spelen met elektriciteit, kan het kwaad?

Veiligheid top 10

01) Speel nooit met stroom als je hartpatiënt bent, een pacemaker hebt, gevoelig bent voor epilepsie, zwanger bent of een hersenbloeding hebt (gehad).
02) Plaats geen elektroden boven de gordel (en dus nooit in de buurt van hart en/of hoofd)
03) Gebruik alleen betrouwbare apparatuur
04) Ga niet zelf een unit ombouwen, maar gebruik alles zoals het is bedoeld
05) Gebruik altijd een contactgel
06) Verwijder alle metalen onderdelen en combineer het dus niet met bijvoorbeeld needleplay
07) Vermijd alle vormen van vocht
08) Blijf je sub goed in de gaten houden
09) RTFM (of met andere woorden: lees de handleiding)
10) Blijf met de apparatuur uit de buurt van vocht

Ik wens jullie heel veel plezier met deze spannende beleving! Heb je een vraag of opmerking over dit spel? Dan kun je deze hieronder kwijt in het reactieveld!

Extra informatie

Review – Mystim Tension Love E-Stim Tens Unit
Review – Arcana electro vibe massager van Zeus
Bekijk de verschillende elektrospeeltjes in onze shop

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion

2 reacties

  • Misschien een beetje een domme vraag, maar als het niet vochtig mag worden hoe zit het dan met de dildo die op elektro kan, buttplugs en die dilators? En die Magic wand met stroom? Ik blijf echt niet droog onder mijn gordel

    • Deze toys zijn er speciaal voor gemaakt, en kunnen dus geen kwaad.Die zijn als het goed is, goed geïsoleerd. Maar goede vraag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *