Podcast #1 Wat is BDSM?

podcast Feel and Deal

Een allereerste podcast, voor het nieuwe initiatief Feel and Deal, maar wat is dat nou eigenlijk?

Feel and Deal is een nieuw initiatief waarmee we dit jaar zijn begonnen en waarmee we willen proberen om de maatschappelijke acceptatie van BDSM te vergroten. Want waar homofolie en genderdysforie gelukkig steeds meer geaccepteerd worden, heerst er nog steeds een behoorlijk taboe op BDSM, waardoor er veel mensen zijn, ook binnen een relatie, die er niet voor uit durven komen. Het lijkt mij geen wenselijke situatie en ook volstrekt onnodig. Want je bent niet gek als je van BDSM houdt. BDSM is een geaardheid, dus niks geks en dus ook niet iets waarvoor je in therapie moet of medicijnen voor bestaan.

Onbekend maakt onbemind, dus met Feel and Deal willen we meer informatie en openheid geven over BDSM. Dit doen we onder andere door de discussies aan te wakkeren op social media, het maken van informatieve podcasts en het organiseren van BDSM productparty’s waarbij we naast speluitleg ook de gelegenheid geven op een veilige manier kennis te maken met diverse producten. We worden hierbij gesponsord door EDC, de grootste sekstoys leverancier in Europa. Tijdens de productparty’s ontmoet je gelijkgestemden en kun je je laten inspireren met nieuwe spelvormen, interessante toys of ervaringen van anderen. Er wordt ook van alles verteld over veiligheid en hygiëne. Dat alles vooralsnog gewoon vanuit onze huiskamer. Als je meer wilt weten, verwijs ik je graag naar onze website Feelanddeal.nl. Maar wat is BDSM nou eigenlijk? Ik ga dat in deze podcast proberen uit te leggen.

Wat is BDSM?

BDSM is een afkorting van verschillende disciplines. Zo staat de B voor bondage, de D staat voor Discipline maar ook voor Dominant. De S staat voor Sadisme maar ook voor Submission. Waardoor de middelste letters de afkorting DS vormt, welke staat voor een bepaalde relatievorm tussen een Dominant en submission, ook wel sub, slaaf of slavin genoemd. De laatste letter M staat voor masochisme, die samen met de letter S, de afkorting SM vormt, namelijk het samenspel van Sadisme en Masochisme. Het feit dat BDSM uit meer letters bestaat dan alleen de SM, laat gelijk zien dat niet alles draait om een pijnbeleving.

Nu weet je misschien wat de letters betekenen maar dat zegt natuurlijk nog niks over de beleving. Ik ga dat proberen uit te leggen. Bij BDSM draait het om de aantrekking van tegengestelde belangen. Twee tegengestelden energieën, die met elkaar de ultieme balans vormen. Daar is helemaal niks geks aan, want alles wat we zien, horen en voelen bestaat uit energie en alles in de natuur draait om balans. Zonder het één, kan het ander niet bestaan. Denk aan begrippen als donker en licht, goed en slecht, dag en nacht. Binnen de BDSM is het streven naar balans essentieel. Kijk bijvoorbeeld naar de relatie tussen een Dominant en submission. Eigenlijk hebben ze beiden alleen maar bestaansrecht in deze specifieke situatie, juist door de aanwezigheid van de ander. Ze ontlenen hun volledige ZIJN aan de ander. Je kunt je dus altijd afvragen waar de precieze macht tussen deze twee nou eigenlijk ligt. Maar juist omdat ze van elkaar afhankelijk zijn, is dat niet meer de vraag. Wat echter van fundamenteel belang is, is de ultieme acceptatie van elkaars zijn. En is dat niet iets waar we allemaal naar verlangen, de pure acceptatie van ons volledige zijn? Dat we mogen zijn, volledig mogen zijn, wie we zijn en wat we willen zijn?

En daar ligt vaak precies het meest belangrijke aspect, namelijk die ultieme vorm van acceptatie. Als jij namelijk door de ander volledig wordt geaccepteerd in je zijn, kan het verlangen daarna afnemen, kleiner worden. Andersom gebeurt precies hetzelfde. Op het moment dat het er niet mag zijn en je je aanpast aan de wensen van de ander, kunnen verlangens alleen maar groter worden.

BDSM is een ruim begrip. De kans dat jij of jullie ook aan BDSM doen, is best groot. Als jij je partner wel eens met een sjaaltje vastbindt, of hiermee het zicht belemmerd, of een speelse tik op de kont geeft, ben je al bezig met een bepaalde vorm van BDSM. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de mentale overheersing van de ander. Ook dat kan een vorm van BDSM zijn, zonder dat je je daarvan bewust bent. Binnen de BDSM beleving gaat het echt niet alleen om extremen, de puurste BDSM beleving tussen partners bepaal je namelijk volledig zelf. Ik zeg wel eens dat een BDSM beleving een pure blauwdruk is van “samen”. Jij en je partner zullen het volledig anders beleven dan mijn partner en ik. Zelfs als we onderling van partner zouden ruilen, zou de BDSM beleving weer volledig anders worden. Maar zelfs de belevingen met je partner kan iedere keer weer zijn. Het is actie/reactie, met elkaar opgaan in de energie van dat moment. En de ene dag heb je meer energie dan de andere dag en kun je meer of minder hebben of sta je er anders in…

Dat maakt BDSM juist zo intrigerend. Het is namelijk nooit hetzelfde en de mogelijkheden zijn eindeloos… Slechts begrensd door fantasie en de wens en mogelijkheden van de ander.

Voor mij is BDSM een vorm van pure liefde. Juist omdat alles draait om de pure acceptatie van elkaars zijn. De schaamte voorbij, je durven tonen in pure naaktheid aan elkaar, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Elkaar deelgenoot maken en durven vinden in je volledige zijn. Dat kan je relatie alleen nog maar verder verdiepen. Je kunt hierin elkaar vinden, in de diepere lagen. Hoe mooi en intens is dat. En hoe jullie dat doen? Dat is aan jullie.

Hoe komt het nou eigenlijk dat er zo’n taboe op ligt?

Binnen de huidige media draait alles om oplagen, views en luisteraars. Het is niet zo gek dat alles uit de kast wordt getrokken om jou te lokken die ene krant of tijdschrift te kopen, dat ene artikel te lezen of naar dat radioprogramma te luisteren. Schreeuwende koppen en clickbates die vaak de lading niet dekken om je te verleiden tot lezen. It’s all about the money…

Als je dus iets over BDSM leest in de media, zijn dit doorgaans de excessen of extremen. Want dat trekt je aandacht en dat levert dus direct of indirect geld op. Je krijgt het dan ook nog eens zo smeuïg mogelijk voorgespiegeld, zodat je lang genoeg op die site bent om gelijk een aantal views van die advertenties te genereren. Vaak staat er in dat artikel geen uitleg over de beleving, het hoe en waarom. Niet zo gek dat je dan een vertekend beeld krijgt. Ik geef een voorbeeld.

Ik ben de Dominant van een slavin. Jij surft rond en belandt op een artikel waarin wordt beschreven hoe ik haar sla met verschillende zwepen en zij huilend voor mij staat. De single tail maakt striemen op haar rug en bij iedere slag krimpt mijn slavin in van de pijn. Je ziet het voor je, krimpt ineen van de plaatsvervangende pijnbeleving en gruwelt. De werkelijkheid is echter anders… In werkelijkheid is de actie nog steeds hetzelfde maar de beleving ligt op een ander niveau. Ik probeer het uit te leggen.

Mijn slavin loopt al heel lang tegen emotionele belemmeringen aan. Barrières ontstaan uit het verleden, waardoor ze moeilijk bij haar gevoel kan komen. Soms breekt haar dat op, waardoor er onrust in haar hoofd ontstaat. Emoties laten een chaotische wind door haar gedachten waaien. Ze kan er echter niets mee en het maakt haar alleen maar onrustig en geprikkeld. Fysieke pijn kan dit proces echter doorbreken. De pijn kan haar weer uit haar hoofd halen, waardoor de chaos weer gaat liggen. Het geeft haar de gelegenheid de tranen te laten stromen, wat haar mentaal niet lukte. Tranen zijn belangrijk, ze nemen namelijk kleine stukjes mentale pijn mee uit je lichaam en maken plaats voor nieuwe gevoelens. Fysieke pijn kan het zetje geven om die tranen te laten vloeien, wat ruimte geeft in haar lichaam en vooral in haar hoofd…
Op het moment dat ik merk dat zij zich kan overgeven aan de pijn en ik haar energie zie veranderen, stop ik met slaan…neem ik haar in mijn armen en troost ik haar. Het is prachtig om de verandering in haar ogen te zien, de chaos is verdwenen, en ze straalt weer een rust uit. Ze kan er weer even tegenaan.

Dit is slechts een voorbeeld van één beleving die op verschillende manieren bekeken kan worden, maar zo zijn er natuurlijk nog veel meer. Het is bij het lezen over BDSM net als bij een foto, een momentopname zonder dat je kennis hebt wat er aan het moment vooraf is gegaan en zonder dat je weet wat er daarna is gebeurd.

Volgende podcast

Het is onmogelijk om alles over BDSM in één podcast te stoppen. In de volgende podcast ga ik hiermee door en ga ik dieper in op het belang van nazorg na een BDSM beleving. Hopelijk ben je er dan ook weer bij!

Wil je ons initiatief steunen? Dat kan! Dit kun je onder andere doen door ons te volgen op onze social media kanalen. We zijn te vinden op Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest en Fetlife. De adressen vind je aan de zijkant van deze site.
Je vindt hier ook alle data van onze productparty’s waar je je voor op kunt geven. Omdat het aantal plekken per avond beperkt is, is aanmelden verplicht. Ook vind je hier onze webshop, waar je prachtige BDSM producten kunt bestellen. De omzet van de verkoop gebruiken wij om Feel and Deal verder uit te dragen.

Luister naar de podcast

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *