PODCAST #2 Het belang van nazorg

podcast Feel and Deal

In de allereerste podcast vermelde ik het al even, want in deze podcast ga ik het hebben over het belang van nazorg bij een intense BDSM beleving.

Stel… Je hebt een mooie BDSM beleving met je speelpartner achter de rug. De striemen zijn zichtbaar in de huid en vormen het bewijs van een intens samenspel. Moe en voldaan sluit je de beleving af. Je keuvelt nog wat na, drinkt misschien samen nog een kop koffie of een glaasje water en zegt elkaar gedag. Je speelpartner gaat na een mooie avond weer naar huis. Of andersom. Dat was het weer voor deze keer. Of ben je er toch nog niet helemaal?

Nazorg

Inderdaad, de beleving stopt namelijk niet op het moment dat een dominant stopt met slaan of andere handelingen. Eigenlijk moet het allerbelangrijkste nog komen, namelijk de nazorg. Ook dat hoort erbij en dat kan nog wel eens vergeten worden. Zodra de zwepen weer goed gereinigd aan het rek hangen, lijkt de klus geklaard. Hoewel een goede nazorg is echter erg belangrijk. Je hebt namelijk nogal iets in gang gezet, poorten geopend om het zo maar eens te omschrijven. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan. Overigens heb ik het hier over een voorbeeld na een pittige zweepsessie, maar eigenlijk geldt een goede nazorg voor iedere intense BDSM beleving. Ook als er geen striem op de huid zit en je bijvoorbeeld alleen bezig bent geweest met een intense vorm van vernedering, kan er onderhuids behoorlijk wat in gang zijn gezet.

BDSM is niet alleen een kwestie van met een zweepje slaan. Dan zou het wel heel makkelijk zijn. Een intense BDSM beleving vereist echter een behoorlijke dosis verantwoordelijkheid. Door het aanbrengen van pijnprikkels of vergaande mindfuck middels vernedering, kom je zo’n beetje letterlijk bij iemand binnen. Je opent blokkades en laat emoties vrij. Dat doe je binnen een korte tijd en ook nog eens op een heftige manier. Met een therapie zou je hier weken mee bezig zijn om tot hetzelfde resultaat te komen. Met BDSM kun veel sneller bepaalde doelen bereiken en opgebouwde muren afbreken. Dat zorgt er echter wel voor dat een goede nazorg daarom erg belangrijk is. Je snapt dat dit geen kwestie is van: “Toedeledokie, joep doei en de mazzel, tot de volgende keer!”

Hoe ziet een nazorgtraject eruit?

Natuurlijk bepaalt iedereen dat zelf en zal het waarschijnlijk ook voor iedereen er anders uit zien. Logisch want ieder mens is anders en we hebben allemaal andere behoeften. Zelf maak ik altijd foto’s tijdens een sessie en stuur ik deze na afloop via whatsapp of de mail naar iemand toe. Met de foto’s kan alles nog eens worden herbeleefd.
Wat ook een goede optie is, is het vragen om een verslag van de beleving. Laat de sub een uitgebreid verslag voor je schrijven over hoe hij/zij alles heeft ervaren. Op het moment van schrijven wordt alles nog eens herbeleefd en komt er een stukje verwerking op gang. Schrijven is altijd goed. Is de sub niet zo’n goede schrijver? Dan kan hij er eventueel een geluidsopname van maken, dat hij er gewoon over praat. Het gaat er immers om dat hij de hele beleving nog eens herbeleefd en vertaald in zijn eigen woorden, aangevuld met zijn gevoel en emoties.

Afhankelijk van dit verslag neem je contact met elkaar op en praat alles nog eens rustig na. Misschien heb je hem/haar wel bepaalde doelen gegeven om na te streven. Dan is het belangrijk dat je hiernaar informeert en de sub hierin begeleidt. Lukt het allemaal? Of zijn er bepaalde valkuilen?

BDSM kan een tool zijn waarmee je bepaalde krachtige invloeden kunt uitoefenen in elkaars leven. Dat kan heel mooi zijn, maar je moet er natuurlijk wel zorgvuldig mee om gaan. Behalve dit aspect is er nog iets waar je rekening mee moet houden. De subdrop. Voor iedereen die er nog nooit van heeft gehoord, zal ik deze term uitleggen.

Wat is een subdrop?

Zo’n BDSM beleving kan enorm intens zijn. Soms wordt er vooraf al weken naar toegeleefd en als het dan zover is, kan het een behoorlijk overweldigende ervaring zijn. Alle aandacht gaat namelijk naar de sub, hij staat volledig in de belangstelling. Of het nu met een goede spanking is, of kruipend over de vloer als een knorrend roze biggetje, het is allemaal heel intens en de aandacht is enorm. En dan komt de sub thuis. Kan bij vrouwlief zijn, maar het kan net zo goed in een leeg huis zijn.

In eerste instantie vliegt de adrenaline nog door het lichaam en is er een behoorlijk portie opwinding voelbaar. Op dat moment is er nog niet zoveel aan de hand, maar… in de dagen daarna wordt alles minder. De aanmaak van adrenaline en endorfine is stilgevallen en ineens is er niets meer. Het grote lege niets. De foto’s lijken hun glans te verliezen, het verslag is geschreven en verstuurd, de eerste feedback is geweest en ineens is het stil.
De kans is groot dat de sub hierdoor in een subdrop terecht kan komen. Een emotioneel depressief gevoel. Ik zeg duidelijk dat het kán, niet dat het een wetmatigheid is, want in heel veel gevallen gebeurt het niet. Het is echter wel iets waar je rekening mee moet houden.

Dat lege gevoel is vooraf moeilijk te voorkomen maar het is wel belangrijk dat de dominant hier iets mee doet. Die stap begint echter bij de sub om zijn gevoelens uit te spreken tegenover de dominant. Maar ook als hij dit niet doet, is het wel iets voor de dominant om hier rekening mee te houden. Het allerbelangrijkste is om met elkaar te blijven praten. Neem de tijd hiervoor en geef de sub ook na de beleving nog steeds een dosis aandacht. BDSM is mooi en prachtig maar je moet je realiseren dat je behoorlijk met iemands mind aan het ‘fucken’ bent. Dat kan heel positief en fijn zijn, maar het heeft zeker consequenties. En daar moet je de verantwoordelijkheid voor willen nemen.

Dus als je met iemand speelt…realiseer je dan dat het spel niet stopt bij het neerleggen van de zweep…

Volgende podcast

Het is onmogelijk om alles over BDSM in één podcast te stoppen. In de volgende podcast ga ik hiermee door en ga ik dieper in op het belang van een goede hygiëne en geef ik hierover tips. Hopelijk ben je er dan ook weer bij!

Wil je ons initiatief steunen? Dat kan! Dit kun je onder andere doen door ons te volgen op onze social media kanalen. We zijn te vinden op Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest en Fetlife. De adressen vind je aan de zijkant van deze site.
Op de website vind je ook alle data van onze productparty’s waar je je voor op kunt geven. De allereerste productparty is op 21 februari. Er zijn op dit moment nog een paar plekken. Tijdens deze party ontmoet je gelijkgestemden en laten we je kennis maken met uiteenlopende producten. Als je graag geïnspireerd wil worden, meld je dan zo snel mogelijk aan, want het aantal plekken per avond is beperkt. Informatie hierover vind je op onze site!

Op onze website vind je ook een webshop, waar je prachtige BDSM producten kunt bestellen. De omzet van de verkoop gebruiken wij om Feel and Deal verder uit te dragen.

Dat was het voor deze keer. Bedankt voor het luisteren en hopelijk tot de volgende keer! Bye bye!

Luister naar de podcast

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *