(S)Experimenteren

(S)experimenteren

Als ik begin aan het boek, vlak voor het slapengaan, valt de nacht toch wat later dan gepland. Marith Iedema heeft een prettige en vooral openhartige schrijfstijl waardoor ik het boek in word gezogen, compleet met beelden. In het begin van het boek beschrijft ze haar bezoek aan een Meesteres in Amsterdam. Met een glimlach lees ik over opsluiting in kooien en het aan elkaar naaien van ledematen. “Ook een manier van bondage”, denk ik gelijk. “Leuk idee! Ga ik binnenkort ook eens bij iemand doen!” In het verleden heb ik wel eens een pik dicht genaaid en aan de buik vast gemaakt, maar ledematen aan elkaar naaien, lijkt me ook wel wat.

Specificaties boek

Titel Review – (S)experimenteren
Auteur Marith Iedema
Uitgeverij Prometheus
ISBN 789044636208
Aantal pagina’s 252
Prijs 15,99 euro
Online te koop Bol.com
(S)experimenteren

Waar gaat (S)Experimenteren over?

Marith en Milan hebben een goede relatie maar Marith mist wat spanning in hun seksleven. Als seks journalist ziet ze genoeg spannends om haar heen en ze krijgt steeds meer het idee dat monogamie een negatieve uitwerking heeft op de relatie. Ze besluit Milan de vrijheid te geven om met andere vrouwen te neuken. Dat geeft in eerste instantie inderdaad hun eigen relatie een boost. Dagelijks wordt er weer gevreeën en de oorspronkelijke kriebels en vonken worden weer gevoeld. Maar je weet eigenlijk al direct, dat dit vragen is om de volgende stap. Want als je eenmaal begint met experimenteren, vraagt dat om meer. Zo zit de mens nou eenmaal in elkaar. Het is nooit genoeg, je wilt altijd dat laatst geweldige moment overtreffen.

De volgende stap

Die volgende stap wordt inderdaad gezet op het moment dat Milan aangeeft dat ook Marith de vrijheid krijgt om genot buiten de deur te zoeken. Vanaf dat moment lijkt alles te veranderen. Ik wil daar niet teveel over vertellen, want eigenlijk vind ik dat je het boek gewoon zelf moet lezen.

(S)experimenteren

Openhartig

Seks is een thema dat ons allemaal bezighoudt maar de een is er openhartiger in dan de ander. De meeste mensen bewaren hun hoogtepunten voor de slaapkamer, anderen delen het met vrienden of zelfs online met vreemden. Marith weet er in ieder geval op een fijne manier over te schrijven, niet zo gek natuurlijk voor een “seks journalist” die daar haar dagelijkse boterham mee verdient. Wekelijks schrijft ze een column in Nieuwe Revu en regelmatig is ze te gast in radio- en tv-programma’s. Ze praat er makkelijk over en haar ontwapenende manier, lijkt schroom weg te nemen.

Ik vond het boek in ieder geval prettig te lezen – net alsof je over de schouder bij iemand meekijkt – met hier en daar een glimlach en soms zelfs een gruwel. Bijvoorbeeld haar beschrijving van de seksbioscoop. De rillingen liepen over mijn rug. Nou had ik al nooit de aspiratie om daar naar toe te gaan, maar na het lezen van haar ervaring weet ik het nog eens extra zeker. Bedankt Marith dat jij dit bezoek zo beeldend hebt geschreven. Ik hoef het echt niet met eigen ogen te gaan bekijken. Nooit. Echt. Nooit.

En de BDSM?

Gaat dit boek over BDSM? Nee, niet direct. Het gaat om allerlei kanten van seks, en BDSM is daar slechts één vorm van. Het komt hier en daar wel ter sprake, net als vele andere kanten van seksueel genot. Laat ik het omschrijven als een “vleugje”. De passages over “cuckold” brengen mij echter wel een glimlach der herkenning. Desondanks dat ik op meer gehoopt had, vond ik het boek toch de moeite van het lezen waard.

Een gemiste kans

Wel vind ik het jammer dat de de passages over BDSM, behoorlijk afstandelijk worden beschreven. Als een opsomming van feiten zonder gevoel of emotie. Voor mijn gevoel wordt er te weinig geprobeerd om de beleving achter de handelingen te pakken te krijgen. Het blijft veelal een klinische opsomming van feiten. Een gemiste kans, want juist van een journalist verwacht ik dat die op zoek gaat naar het verhaal, achter het verhaal. Dat er ware emoties en gevoelens naar boven worden gehaald. Eerlijk gezegd mis ik dat in dit boek. Ondanks dat Marith heel erg haar best doet om open minded over te komen, proef ik toch een bepaalde veroordeling bij de BDSM passages. Vrije seks moet kunnen, heel veel verschillende manieren van seks ook geen probleem, maar BDSM blijft toch blijkbaar een hoofdstuk apart.

(S)experimenteren

Alles draait om eerlijkheid

Een beetje gemiste kans en ik zou Marith er graag zelf een keer over willen spreken, want in dit boek draait juist alles eerlijkheid en juist die eerlijkheid is een onmisbaar ingrediënt binnen de BDSM. Alleen met eerlijkheid kun je tot een intense BDSM beleving komen en onder de huid bij een ander kruipen.
Eerlijkheid naar elkaar over verlangens, fantasieën, gevoelens, emoties, en elkaar daarin zien en zelfs tegemoetkomen. Dat is het absolute ingrediënt voor iedereen die de ultieme verdieping in een relatie zoekt. Eerlijkheid bindt, altijd. Het maakt je de ultieme bondgenoten en volgens mij is dat juist hetgeen waar Marith in haar boek naar op zoek is…

Extra informatie

BDSM in de/jouw praktijk
Is BDSM mishandeling?
BDSM workshop
Lees ook onze andere reviews!
BDSM coaching gesprekken

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is lijn.jpg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *