TPE en afhankelijkheid- is dit niet schadelijk?

Total power exchange - TPE en afhankelijkheid- is dit niet schadelijk?

Laatst plaatste ik een item op één van de social media kanalen over TPE. Wat ik precies plaatste weet ik niet meer, maar één van de reacties staat mij nog wel goed bij. Ik kreeg namelijk de vraag of TPE niet schadelijk was voor de gezondheid. Een goede vraag. Vooropgesteld wil ik aangeven dat ik géén afgestudeerd psycholoog of psychiater ben en zelfs als ik dat wel zou zijn, is er volgens mij nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de schade die TPE zou kunnen aanbrengen. Dus waarschijnlijk kan niemand er echt een goed antwoord op geven. Dat gezegd hebbende wil ik eerst uitleggen wat TPE nou precies is.

Wat is TPE?

TPE is een afkorting dat staat voor “Total Power Exchange”. Vrij vertaald in het Nederlands “Volledige controle of verschuiving van de macht”. Bij TPE geef je de controle uit handen, in het geval van een D/s relatie, betekent dit, dat de sub de volledige controle uit handen geeft aan zijn Dominant. Het woord ‘Total’ impliceert dus echt alles. Dat kan betekenen dat de Dominant bepaalt hoe laat de sub gaat slapen, wat hij eet, wat hij draagt, hoe hij zijn dag besteedt, et cetera. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die een dergelijke extreme vorm aanhangen. Ik heb echt wel eens een D tegen zijn s horen zeggen hoe laat hij die avond naar bed moest, maar ik heb geen idee of hij hier iedere avond zo strikt over is. Het is namelijk nogal wat en dan bedoel ik niet alleen voor de sub. Ook voor de Dominant is dit een behoorlijk intensieve relatievorm. Alles bepalen is behoorlijk tijdrovend, daar heb je zowat een dagtaak aan. Is dat wel wenselijk?

Uitzonderingen

Wat ik zojuist al zei, voor sommige mensen wellicht wel, maar dat zijn uitzonderingen. Bij de meeste relaties die zeggen dat ze een TPE relatie hebben, is “Total” meestal niet zo “Total” en beperkt het zich tot de meest belangrijke dingen. Bijvoorbeeld regels op gebied van een gezonde levensstijl, kuisheidscontrole, inspraak in de kledingkeuze en het stellen van duidelijke richtlijnen wat wel of niet wenselijk is. De uitwisseling van de macht wordt doorgaans door de Dominant bepaald, maar uitsluitend bij een sub die dit zelf ook wenselijk vindt.

TPE en afhankelijkheid. Is dit niet schadelijk?

Uitdieping van de rol

Soms sluipt een (vorm van) TPE langzaam in een D/s relatie. De Dominant bepaalt daarin toch al heel veel en die rol kan steeds verder worden uitgediept. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de D/s-relatie die ik heb met mijn slavin, dan zit daar zeker een verdieping en verscherping in.

Ik zal een voorbeeld geven, in dit geval gaat het over de kleding van mijn slavin.Toen ik haar leerde kennen, was zij behoorlijk mannelijk gekleed. Haar kleding flatteerde haar totaal niet en benadrukte totaal haar mooie vrouwelijke vormen niet. Het leek net alsof ze van zichzelf niet aantrekkelijk mocht zijn. De eerste afspraak die ik met haar op dit gebied maakte, was dat zij ieder kledingstuk dat zij wilde aanschaffen aan mij moest voorleggen. Zij mocht pas tot aanschaf over gaan na mijn goedkeuring. Zonder mijn goedkeuring mocht er dus geen kleding meer worden gekocht. Dit werd op een later moment uitgebreid met kledingadvies en langzaam werd haar kledingstijl vrouwelijker. Na een paar maanden werd de volgende stap genomen, namelijk dat ze vaker rokjes en jurkjes moest gaan dragen. Dat vond ze in het begin best lastig want het maakte haar – voor haar gevoel – kwetsbaarder. Alsof ze in een mooi jurkje de mannen op het werk niet van repliek kon dienen. Inmiddels draagt ze minimaal 2 tot 3 dagen een jurkje of rokje naar het werk en als ze in de weekenden bij mij is, moet ze het hele weekend jurkjes of rokjes dragen.

Maar waarom dan?

Nou denk je misschien waarom dit zo belangrijk is, waarom mag ze niet gewoon in een broek lopen als ze dat wil. Ook dat is een goede vraag, die ik graag wil uitleggen. Want ik doe dit inderdaad niet zomaar, ik heb daar zeker een reden voor. Toen ik haar leerde kennen was mijn slavin een beetje grijze muis en haar onzekerheid overschreeuwde ze met semi stoer gedrag en een mannelijke look. Door onze D/s is ze steeds meer in haar eigen kracht komen te staan en heeft ze het “surrogaat stoere” helemaal niet meer nodig. Ze mag gewoon mooi zijn en stralen in haar zelfvertrouwen. Dat is met kleine stapjes gegaan, maar ze heeft daar zeker een prachtige weg in afgelegd. Ze moest dus die rokjes en jurkjes niet dragen omdat ik het zo leuk vind, ik wilde dat ze dit voor haarzelf deed om te ontdekken dat het ook anders kon. Dat vrouwelijkheid niets met kwetsbaarheid te maken heeft. En soms zet je die stappen makkelijker met iemand aan je zijde die je daarin begeleid. De rokjes en jurken waren slechts een tool om de kracht in haar zelf te (her)ontdekken.

Inmiddels is ze daarin enorm gegroeid; prachtig om te zien. Ze geniet van de aandacht en de complimenten, ze merkt dat ze op haar werk zelfs nu serieuzer wordt genomen (omdat we nou eenmaal in een maatschappij leven waarin uiterlijk belangrijk is).

Laten stralen

Is het feit dat ik in eerste instantie deze keuzes voor haar heb gemaakt, slecht? Ik denk het niet. Vooral niet omdat ik zie hoe ze is gegroeid en hoe fijn ze het uiteindelijk vindt. Soms heb je iemand nodig die je door die zure appel heen laat bijten, iemand die net iets verder kijkt dan de oppervlakte en de echte kern ziet. Iemand die je kan en wil laten stralen. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, eigenlijk heeft deze TPE haar juist onafhankelijker gemaakt, doordat ze veel meer in haar eigen kracht is komen te staan.

Dit is slechts een voorbeeld van slechts één aspect, maar TPE, of een vorm van TPE, kan natuurlijk op allerlei fronten uitgevoerd worden, ook ten positieve, juist om die ander te laten groeien.

Kan het kwaad?

Kan het dan nooit kwaad? Natuurlijk wel. Dat geldt voor alles, je kunt het namelijk ook te ver doorvoeren en iedere vorm van verantwoordelijkheid van de ander wegnemen. Dat is nooit goed. Het begint met de intentie waarmee je de dingen doet. Doe je iets voor jezelf? Of doe je dat om die ander zichzelf te laten ontstijgen, te laten groeien? Daar ligt precies de vinger op de zere plek. Als je het namelijk voor jezelf doet, bijvoorbeeld door de ander zo afhankelijk van je te maken dat hij niet meer de vrijheid van fundamentele keuzes heeft (zoals blijven of weggaan) dan kan TPE zeker schadelijk zijn. Maar als je er op een goede, serieuze en onbaatzuchtige manier mee omgaat, kunnen er prachtige dingen ontstaan vanuit TPE.

Extra informatie

Elektroplay, elektroseks: Spelen met elektriciteit, kan het kwaad?
Wat is ponyplay?
Het gebruik van een strap-on
Wat is sounding?

Bronvermelding

Tekst: Marion
© afbeelding: 123rf.com

4 reacties

 • Prachtig beschreven alhoewel ik het nooit echt helemaal zal kunnen begrijpen, net zo min als dat ik 24/7 zal begrijpen, ieder mens heeft in mijn optiek behoefte aan iets of ruimte voor zichzelf, zei het op het sociale vlak (vrienden werk etc.) zei het persoonlijk, gewoon een beetje ruimte om je vrij te kunnen bewegen of even wat voor jezelf te kunnen hebben?
  Wat mooi omschreven word is de dynamiek, elkaar steunen en versterken, want wat is een D zonder sub, en wat is een sub zonder D?

 • Als je als D je s goed kent en blijft kijken naar wat die ander nodig heeft en daar op inspeelt, heeft de s precies de bewegingsvrijheid die hij nodig heeft. Je mag nooit iemand volledig afhankelijk van je maken en iedere invulling is maatwerk. Je hebt geen 1 vooraf bedachte beleving… je groeit samen ergens in en naar toe. Je beweegt je mee in de stromende energie… en je blijft elkaar te allen tijde monitoren.
  Een D/s (of soort van TPE) met jou zou een heel andere invulling krijgen, omdat deze zal zijn toegespitst op wat jij nodig hebt om te kunnen groeien. En juist die veelzijdigheid maakt BDSM zo mooi en uniek. Het is geen ‘one Size fits all’… En vergeet niet H-tje dat je gaande het contact en intensivering van de relatie, je ergens in groeit. Je krijgt het niet op dag één… Alles draait om groei, vertrouwen, ontwikkeling, etc…

 • Heel mooi beschreven idd ,

  Ik heb al jaren het verlangen naar een TPE (een meer dan een slavin) die dit leven met mij zou willen delen ( en ja ik zou dat kunnen omdat ik in de positie ben haar ook volledig te kunnen onderhouden etc )

  Echter schijnt t onmogelijk te zijn om een vrouw te vinden die ook deze gevoelens koestert.

  Er zijn geen sites te vinden nog dat ik in mijn bdsm wereld een passende tpe zou kunnen vinden of zou weten

  Hebben jullie misschien tips ?

  • Het is inderdaad best lastig om een gelijkgestemde partner te vinden. Veelal op reguliere datingsites wordt de voorkeur van BDSM nog veel te vaak afgekeurd en gezien als een oproep tot seks. Onbekend maakt onbemind. Gelukkig zijn er wel een paar platforms waar je gericht op zoek kunt gaan naar een gelijkgestemde. Denk b.v. aan BDSMzaken of Fetlife. Het blijft echter lastig in de zin van “speld en hooiberg”. Deze vraag krijg ik echter heel regelmatig. Ooit hoop ik nog eens een datingbureau te beginnen voor Dominanten en subs. Maar daar is heel veel tijd en geld voor nodig. En beiden ontbreken helaas op dit moment… 🙂 Wie weet ooit? Het staat in ieder geval op mijn to-do-list!

   Mrs Moriah

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *