Wat is sounding?

Misschien heb je binnen de BDSM wel eens iets over sounding gehoord? Wellicht heb je er zelfs interesse in, maar weet je niet zo goed hoe je hiermee moet beginnen. Sounding heeft in ieder geval niets met muziek of geluid te maken. Hoewel sommige subs wel geluid kunnen maken bij de beleving. Zo heb ik ooit een sub gehad die bij het inbrengen van de tweede sound tot een spontaan orgasme kwam. En dat ging zeker niet zonder geluid…
Sounding maakt onderdeel uit van “Nursery” of “Medical Play” en bij sounding gaat het erom dat er een smal voorwerp in de plasbuis wordt ingebracht. Deze voorwerpen heten “sounds”, “dilators”, “penisplug” of “urethra plug”. Andere benamingen voor sounding zijn: cock stuffing of dilatorplay.

Wat is de bedoeling van sounding?

Sounding is typisch een belevingsvorm, you love it, or you hate it. Sommigen gruwelen van het idee en anderen vinden het idee gepenetreerd te worden in hun penis, een meer dan opwindende gedachte. Deze mannen ervaren het als een seksueel genot.
Bij sounding stimuleer je dus de plasbuis door deze te penetreren met dilators, wat een opwindend gevoel kan geven. Je kunt op deze manier zelfs de prostaat bereiken. Deels van de beleving gaat om het daadwerkelijke gevoel, maar ook de ultieme interesse van de Dominant voor de pik, speelt zeker mee in de sensatie. Net als het zien verdwijnen van de dilator in de pik. De combinatie kan behoorlijk prikkelend zijn en tot een orgasme leiden.

Maar ja, als je het nog nooit eerder hebt gedaan, is het handig dat je daar eerst meer over te weten gaat komen. Want zoals bij meerdere handelingen het geval kan zijn, je kunt bij foutief gebruik de plasbuis beschadigen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

sounding sounding sounding sounding
Dilator met eikel ring 22,95 euro Penis plug met ‘diamant’ 25,95 euro Penis plug met bol 22,95 euro Dilatorset 4 stuks 37,95 euro

Hoe ga je te werk?

Wat je nodig hebt voor sounding zijn: dilator(s), alcohol, tissues, nierbekkenschaaltje, glijmiddel, latex handschoenen en een enthousiaste sub. Er zijn echter ook mannen die dit bij zichzelf durven te doen.

Hygiëne speelt bij deze belevingsvorm een belangrijke rol. Zorg dus voordat je begint dat het materiaal wat je gaat gebruiken, schoon is. En met “schoon” bedoel ik ook écht schoon.
Trek zelf een paar latex (wegwerp) handschoenen aan.
Pak een schoon nierbekkenschaaltje en leg hierin een paar tissues.
Reinig de dilators die je gaat gebruiken met alcohol en leg deze op de tissues.
Zorg ervoor dat de alcohol volledig is verdampt (uitdampen) voor je de dilators gaat gebruiken. Steek er dus niet gelijk eentje in de urinebuis!
Kies een passende dilator, één van de kleinste maar niet de allerkleinste. Deze is wel lekker dun, maar kan daardoor ook scherp zijn. Een (te) dunne dilator kan het zachte, kwetsbare weefsel van de plasbuis ongewenst perforeren. Met alle gevolgen van dien. Je kunt het beste vanaf maat 2 beginnen (als je meerdere maten hebt).

Voor je een dilator in de urinebuis laat glijden, smeer je deze eerst in met glijmiddel, door dit een beetje over de kop te laten lopen. Raak het kopje echter niet meer aan, want je hebt deze immers al met alcohol ontsmet. Gebruik niet teveel glijmiddel want je wilt niet dat je dilator te glibberig wordt en hij uit je handen glibbert.
Pak de dilator met je ene hand aan het uiteinde beet en pak met je andere hand de pik en houd deze goed omhoog (hoek van 90 graden vanaf het lichaam gezien). Je hoeft er niet in te knijpen maar het is wel belangrijk dat je hem goed beet hebt.

Laat nu de dilator rustig in de plasbuis glijden. Zet vooral geen druk en laat de zwaartekracht zijn werk doen. Als hij er niet in glijdt, ga je het niet forceren en haal je hem er gewoon weer uit. Misschien een volgende keer beter.
Glijdt de dilator er wel rustig in, dan kun het gevoel extra stimuleren door de dilator rustig een klein beetje heen en weer te halen of er kleine rondjes mee te draaien. Zorg ervoor dat je alles heel rustig doet en niets forceert.
Na een paar minuten kun je de sound eruit halen en kan je één maat groter proberen. De handelingen van de volgende dilator zijn precies hetzelfde als bij de eerste. Dus ook hier smeer je weer eerst een klein beetje glijmiddel op.

Je kunt dit blijven herhalen totdat je te veel weerstand voelt in de penis en de dilator niet meer vanzelf naar binnen glijdt, zonder druk uit te oefenen. Forceer echter nooit iets! Want als je doordrukt, terwijl het eigenlijk niet meer kan, maak je de plasbuis kapot en dat is natuurlijk nooit de bedoeling!

sounding sounding sounding sounding
Dilator set ronde top 46,71 euro Siliconen dilators 19,95 euro Siliconen penis plug 9,95 euro Kuisheidskooi met dilator 77,95 euro

Wat als het niet lukt?

Dat kan en dan is er niks aan de hand. Sounding is een vaardigheid die je moet leren door het te doen. Je moet er vertrouwen in krijgen, je volledig kunnen ontspannen en de kans dat je daar de eerste keer wat moeite mee hebt, is groot aanwezig. Het is zo’n eerste keer best een beetje eng, zelfs als je het graag wilt. Je zal merken dat naarmate je er meer mee oefent, het steeds makkelijker zal gaan.

Dilators en orgasme

Als je voelt dat je bijna tot een orgasme komt, verwijder dan altijd de dilator of penisplug om te voorkomen dat het sperma nergens meer naar toe kan. Een holle plug kun je wel laten zitten, want het sperma kan dan door de holte naar buiten. Dichte dilators dienen echter voor de zaadlozing verwijderd te worden. Doe dit langzaam en zorgvuldig om niet de plasbuis te beschadigen.

Sounding

Verschillende dilators

Dilators zijn er in verschillende vormen en in diverse materialen. Er zijn sets te koop met 4, 8 of zelfs 14 verschillende maten, maar je kunt ook kiezen voor slechts één dilator. Ook kan het model verschillen. Sommige sounds hebben een ronde kop en andere sounds hebben een kromme vorm waardoor je beter bij de prostaat kunt komen. Daarnaast zijn er ook penisplugs te koop. We zetten er hier een paar op een rij:

Welk model past bij jou?

Als je met sounding begint weet je natuurlijk nog helemaal niet wat jij de lekkerste maat gaat vinden en tot hoever je kunt (en wilt) gaan. Als beginneling kun je daarom het beste met een set beginnen waarin verschillende maten zitten. Een set met vier of hooguit acht dilators is meer dan voldoende. De grotere sets zijn voor de meer geoefende spelers. Neem als beginner ook liever niet gelijk een vibrerende dilator. Hiermee kun je alleen maar onnodig schade maken. Net als de keuze voor een extreem lange sound. Ook liever niet mee beginnen.

Sounds hebben verschillende maten en vormen. De ervaring gaat je uiteindelijk leren wat het beste bij jou past en wat jij het lekkerst vindt. Bouw alles rustig op en kies niet gelijk voor de extremen.

Alles heeft voor- en nadelen. RVS dilators zijn goed te reinigen (uitkoken) maar een dilator van siliconen is juist weer heel fijn voor beginners. Het zachte siliconen is makkelijk in te brengen en voelt minder stram aan.

sounding sounding sounding sounding
Vibrerende dilator 62,95 euro Finn dilator elektro 67,95 euro Dilator set gebogen 83,26 euro Dilator set 14 stuks 159,95 euro

Extra sensatie

Kies als beginner liever ook niet gelijk de dilator in combinatie met elektro. Met elkaar vormt dit een ultieme SM ervaring, maar daarvoor is het wel noodzakelijk eerst ervaring te hebben opgebouwd in het sounding zonder elektro. De elektro dilators zijn speciaal gemaakt te gebruiken in combinatie met stroom en zal de pik nog intenser stimuleren. Van binnenuit kun je nu de elektroplusen ervaren… Hoe intens is dat! Maar alleen geschikt voor de ervaren sounder!

Elektroplay, elektroseks: Spelen met elektriciteit, kan het kwaad?

Reiniging van de dilators

Reinig na afloop de dilators. Wanneer ze van RVS zijn, kun je ervoor kiezen om ze 15 minuten uit te koken, zodat je zeker weet dat ze voor een volgende keer weer goed schoon zijn. Vergeet deze handeling nooit! Ook niet als je de dilators alleen voor jezelf gebruikt. Je wilt immers niet het risico lopen dat je een ontsteking aan de plasbuis oploopt.
Siliconen sounds kun je reinigen met warm water en een antibacteriële zeep en vervolgens met alcohol.
Bewaar de dilators altijd in een beschermhoes tot het volgende gebruik. En begin bij het volgende gebruik altijd weer met de dilator te reinigen met alcohol.

Na afloop van sounding

Drink na afloop voldoende water om de blaas goed door te spoelen. Het kan zijn dat de plasbuis na afloop nog wat branderig aanvoelt en je zelfs een klein beetje bloed in je urine ziet. Als het goed is dit maar tijdelijk. Blijf je er echter last van houden, neem dan contact op met je huisarts om te laten controleren of je wellicht een ontsteking hebt. Blijf er in geen geval mee rondlopen.

Extra informatie

Bekijk de verschillende sounds in onze webshop

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *